Microservice mimarisi nedir? Tüm detaylar
Microservice mimarisi nedir, kullanımı neden tercih edilir, avantajları nelerdir? Kısaca inceleyelim.
Micoservice bir SOA (services oriented architecture) çeşididir. Bu mimari stilinde, bir uygulamanın içinde birbirinden bağımsız olarak çalışabilen alt hizmetler bulunur. Monolithic yapıda katmanlar üzerindeki hizmetler birbirine bağımlıdır. Bu da hizmetlerden birinde yapılan ufak bir değişikliğin diğer alt hizmetleri etkilemesine sebep olur ve tüm sistemin yeniden oluşturulmasını ve dağıtılmasını gerektirir. Microservice mimari stilinde ise Microservicelerin her biri tek başına tek bir amaca hizmet eder ve birbirinden bağımsız olarak çalışabilir. Merkezi yönetim minimum düzeydedir, böylece her bir servis bir diğerinden bağımsız olarak izlenebilir, dağıtılabilir ve bakımı yapılabilir. Farklı program dilleri ve farklı veri tabanı teknolojileri kullanılabilir. Böylece sağlam bir modül sınırı sağlanır.
Microservice sisteminin sağladığı avantajlar nelerdir?
• Ölçeklenebilirlik (Scalability):
Bu stilin en önemli, belki de en büyük avantajlarından biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Daha fazla kaynak gerektiren alt sistemler olduğunda hizmetlerden birini uygulamanın tamamını ölçeklendirmek zorunda kalmadan ölçeklendirebilirsiniz. Böylece harcanan vakit ciddi oranda azalır.
• Çeviklik (Agility):
Hata düzeltme, güncelleme ve güncellemeyi geri alma gibi aktiviteler çok daha kolaylaşır. Bağımsız olarak dağıtılan hizmetler, sistemin tamamı etkilenmediği için, hata yönetiminin kolaylaşmasını sağlar.
• Esneklik (Flexibility)
Birbirinden ayrı işleyen alt servisler, her bir sistem için en uygun olan farklı teknolojilerin kullanımına olanak sağlar.
• Hata Yalıtımı (Isolation of Failures):
Hizmetlerden biri kullanılmaz hale geldiğinde uygulamanın geri kalanı çöken sistemden etkilenmeden çalışmaya devam eder. Hataların ayrı olarak ele alınması gerekir.
• Modülerlik (Modularity)
Tüm işlevleri kapsayan tek bir sistem yerine, birbirinden farklı her bir işlev farklı bir modül tarafından yürütülür. Her bir modül izole bir şekilde değiştirilebilir, güncellenebilir ve geliştirilebilir olmalıdır.
Günümüzde Microservices mimarisi için en önde gelen programlama dili Java’dır. Java herhangi bir mimari sisteme bağlı olmaksızın bağımsız olarak çalışabilen bir platformdur. Kendi içinde birçok platformu barındırabilir ve Microservice geliştirmeyi gerektiren birçok altyapı içerir.
Bazı popüler Microservices framework’ler;
• Spring Boot:
Çeşitli platformlarda kolayca dağıtılabilir. Uygulamaların kurulum, yapılandırma süreçlerini hızlı bir şekilde geliştirmeyi sağlar.
• Dropwizard:
Denenmiş ve test edilmiş Java kütüphanelerini işlevsel bir platforma entegre ederek basit bir paket haline getirir. Microservices uygulama geliştirmesi için üstün performans ve işlem kolaylığı sağlar.
• Vert.x
Bir başka popüler Microservices framework’u olan Vert.x; birden fazla dili destekler, hafif ve hızlıdır. Modülerdir ve yüksek performanslı Microservice’ler oluşturmak için idealdir.
Bir yanıt yazın